Ilmoittauduin kolmen hevosen kera yleislaatuarvostelun huhtikuiseen tilaisuuteen ja meillä meni ihan kohtalaisesti. Huonoista rakannepisteistä en täysin allekirjoita kuin tuon yhden rakennekuvattoman, mutta sukupisteiden vähäisyys johtuu ihan omasta laiskuudesta. Sen siitä saa, kun ei huvita kirjoittaa sukuselvitystä miljoonasta polvesta. Täytyy ilmeisesti Mansoninkin kohdalla olettaa, että NJ: tuomarit ovat olleet väärässä oriin saadessa VIR MVA Ch arvonimen ja kantakirjan ihmiset jatkaneet samaa rataa orin yltäessä jopa KTK-II palkintoon, sillä herra sai YLAn rakenneosiosta alle puolet.
Tässä tulokset:
sdb-o Shadow of the Valley of Death 24 + 34 + 14 + 35 = 107p YLA3
nsh-o Getyaflames D 13 + 29 + 40 + 35 = 117p YLA2
nsh-o Ripley D 26 + 27 + 14 + 35 = 102p YLA3
Koko laitos joutuu kyseenalaistamisen ja valituksen kohteeksi ihan toisesta syystä kuin omien hevosten menestyksestä, sillä lämminveristen tammaluokassa oli tämä saddlebred.
Käytän itsekin saman farmin kuvia ja satun tietämään, että kuvissa on ori. Vaikkei tuomari olisi asiasta tietoinen, näkee hevosen rakenteesta selkeän maskuliinisuuden ja vaikka kyseessä olisi tamma, kyseenalaistaisin sen tammaleiman ja en antaisi orimaisen tamman menestyä. Tästä huolimatta se sai rakenteesta vain muutaman pisteen vähemmän kuin omat hevoseni.
Toinen seikka on yliampuva sekakilpaileminen, joka sopii ehkä monikäyttöisille roduille kuten esimerkiksi russponi, mutta ei askellajeja kilpailevalle saddlebredille. Lisäksi asiaa värittää hevosen koulutustasot Vaativa A ja 150cm, sekä huima määrä koulu- ja estepäiväkirjamerkintöjä. Jopa tamman luonne on ristiriidassa sen kilpailutuksen kanssa, sillä luonneosiossa lukee kuinka se on ilkeä toisia hevosia kohtaan mikäli ne tulevat liian lähelle. Tämä ei todellakaan toimi askellajiratsastuskilpailuissa, joiden muutamissa luokissa radalla on samaan aikaan monta hevosta.
Mainittakoon lyhyesti vielä lämminverioriluokassa oleva tennessee walker, jolla on kilpailtu yhtä sekaisesti kuin aikaisemmin esitellyllä yksilöllä. Suurimpana ongelmana tässä on mielestäni mahdottomuus kilpailla walkereilla normaalia koulua, sillä ne eivät osaa ravia. Asiasta voi lukea enemmän täältä.
Kyseisiä hevosia en käyttäisi omassa jalostuksessani mistään hinnasta ja tiedän muutaman muunkin rotuja kasvattavan, jotka eivät huoli noin epärealistisia hevosia sukuihinsa. En missään nimessä syytä hevosten omistajaa mahdollisesta epätietoisuudesta, mutta YLAa ja sen palkintoja en pysty enää arvostamaan samassa mittakaavassa (jos ollenkaan).
YLAssa toki on omat arvostelukaavakkeet ja minun on todettava ettei se räikeässä epärealistisuudessaan sovi minun harrastukseeni.
Sen kun vielä näkisi, että selkeillä orikuvilla pärjäisi puoliveristen tammaluokassa ja shetlanninponit palkittaisiin GP sijoituksilla. Rotutietoisia tuomareita kiitos ja jos ongelma on heidän sijastaan YLA:n säännöissä, niin suosittelen ylläpidolle lämpimästi asian pohdintaa.
.. Pakko myöntää, että tästä syntyi ehkä turhankin katkera teksti, mutta ei epäilystäkään etteikö YLA3 harmittaisi palkintona, kun se näköjään suodaan kaikille. Toki itseään voi aina syyttää ja tekstien osalta parannettavaa varmasti löytyy, enkä itsekään kilpaile turhan realistisesti sijoitusmäärien ollessa huikeat. Valitustekstissäni on kenties silti jotakin perää, hmm?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti