maanantai 16. toukokuuta 2011

Miksi huonosukuinen ei voi saada hyviä sukupisteitä?

Törmäsin hevostalli.netissä kiinnostavaan keskusteluun, suvun pisteytys laatuarvostelussa. Pakkohan siinä oli ottaa kantaa, kun SNL arvostelussa tätä asiaa joutui itsekin pohtimaan.

"Saddlebredien ja national show horsejen laatuarvostelussa saa itse päättää arvostellaanko hevonen kokonaan olemassa olevien vanhempien vai sukuselvityksen perusteella, muttei molemmista. (:
Vanhempien aktiivisuuteen ei yleensä voi vaikuttaa, joten tällä tavoin ei joudu jäämään sukupisteiden vuoksi huonommalle palkinnolle.
Pelkästään menestyneiden hevosten valitseminen vanhemmiksi ainakin näiden harvinaisten rotujen kohdalla supistaa kantaa melkoisesti. Tässä tapauksessa uusia linjoja voi vaalia sellainenkin henkilö, joka haluaa hevosilleen mainetta, kunniaa ja paljon meriittejä, ilman että hevosen suvun aktiivisuus vaikuttaa asiaan."

Muiden kanta tähän oli tasoa "Se nyt vaan on niin, että huonosukuinen ei voi saada hyviä sukupisteitä."

"Harvinaisilla roduilla on hyvällä tuurilla muutama aktiivinen kasvattaja, joista suurin osa ei välttämättä kilpaile hevosillaan lainkaan. Tässä harrastuksessa on kuitenkin mielestäni kyse vuorovaikutuksesta, enkä kokisi yksin nysväämistä ja ainoastaan omien hevosten voimin kasvattamista kovinkaan mielekkääksi. Haluan tukea muitakin kasvattajia ja vaalia heidän linjojaan, eikä se tällaisena palkinnonjanoisena onnistuisi mikäli laatuavostelu ei anna edellämainitun kaltaista mahdollisuutta.
Suomenhevosten ja puoliveristen kohdalla on varmasti ihan erilaista, kun voi oikeasti tarkoin valita vanhemmat ilman, että rodun linjat kuolevat ja kaikki jäävät sisäsiittoisiksi.
Lisäksi arvosteluperiaatteet sukuselvityksen ja sivullisten hevosten välillä ovat jo valmiiksi todella erilaiset, mikä hankaloittaa realistisen ja toisiinsa verrattavan pisteytyksen antamista."

On tässä vielä sekin puoli, että ostaessani vaikka tuntemattomasta suvusta ja kisaamattomista vanhemmista kaksipolvisen hevosen, joutuisin itse samankaltaisen konin saadakseni tuomaan neljä hevosta ja tekemään näille kaksi varsaa. Harvinaisen rodun kohdalla on lähes mahdotonta saada pelkästään "panostettuja" vanhempia pitkiin sukuihin. Lisäksi omilla hevosilla varustettu viisipolvinen hevonen on aikamoinen homma kasata, enkä koe aikani riittävän jos Hawassa olisi päälle toista sataa hevosta. Kasvatustyö on paljon helpompaa ja antoisampaa harrastaessa yhdessä muiden kanssa, eikä se onnistu palkintojenjanoisilta ihmisiltä ilman SNL arvostelun antamaa vaihtoehtoa.

Olisi se helppoa jos tälläkin rodulla olisi valikoimaa kuin puoliverisillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti