maanantai 11. marraskuuta 2013

Hopeageeni saddlebredeissa

Jaajaa, yli vuosi viimeisimmästä postauksesta tähän blogiin joten eiköhän olisi aika raapustella jotain taas.

En ole täysin kuollut pois virtuaalimaailmasta, mutta paha tapani pitää pidempiä taukoja jatkuu edelleen. Hiljalleen tämä virtuaaliharrastukseni on taas menemässä aktiivisempaan suuntaan ja tarkoituksena onkin tehdä perusteelliset päivitykset kaikkiin kolmeen talliini. Osoitteenmuutos on edessä luultavastikin jokaisella (Garbosta en ole vielä aivan varma), sillä sain Jasnylta käyttööni hänen toisen domaininsa resomniac.comin.

Sivujen siirron yhteydessä olen päättänyt uudistaa kaikki Calan tekstit ja muutamia hevosiakin on tullut lisää, joka toimiikin hienosti aasinsiltana aiheeseen, jota lähinnä halusin käsitellä. Yksi uusista tulokkaista on ihana Hawan kasvattama tamma HWA Moonlight Sonata ja tämä tamma ei olekaan ihan mikä vaan tamma, vaan ensimmäinen Calan hopeageeniä kantava hevonen! Hawaan oli tullut koko suku upeita hopeahevosia ja minun oli tietysti päästävä apajille.

Reaalimaailmassa hopeageeni tunnustettiin saddlebredeilla vuonna 2002 ja sitä kantavat yksilöt ovat todella harvinaisia: käsittääkseni vain Grey Fanniesta (s. ~1908, suku tuntematon) lähtevä emälinja on todistetusti tuonut tähän rotuun hopeageenin. Saddlebredien kanssa hopean tunnistamista on varmastikin vaikeuttanut lisäksi se, että valtaosa rodun edustajista on rautiaita. Rautiaissa geeni ei näy ja hopenaruunikot ja -mustat mielletään helposti vain liinaharjaisiksi rautiaiksi tai tummiksi palominoiksi, kuten Grey Fannien emälinjan jatkajat aina geenitestauksen keksimiseen asti.
Tällä hetkellä tiedän vain yhden elossa olevan hopeanruunikon saddlebredin, mutta sormet ristissä toivon ettei väri katoaisi rodusta kokonaan.

Kuvien etsiminen omille hopeasaddlebredeille onkin melkoista kikkailua värin harvinaisuuden vuoksi. Virtuaalimaailmassa on valitettava paha nimeltään valinnanvapaus: yhden hopeasaddlebredin varsat voivat vaikka kaikki olla hopeaisia ja sukua voi viedä vuodessa eteenpäin ihan niin paljon kuin haluaa. Kuva-arkistoista pitää kaivella joko soveliaita rautiaita ja palominoja tai sitten hypätä ihan eri rotujen puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti