sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Hawan jouluvarsat

Hawasta on tänä jouluna lähdössä iso kasa saddlebredvauvoja maailmalle, jotka on hyvä pakata pukin konttiin jo sopivasti etukäteen. Tärkeimmät ja lähes ainoat vaatimukseni kasvattien tulevaisuudelle on suvun jatkaminen ja sivujen säilyminen netissä.

Tarjouksen yhteyteen kasvatin tuleva koti ja mahdollisesti joitakin tulevaisuudensuunnitelmia, jos sellaisia on. Suosittelen pitämään silmällä värien realistista periytymistä ja valitsemaan painotukseksi jonkin yleislajin tai askellajit, muttei kaikkea sekaisin.
Autan ilomielin askellajeista tietämättömiä ostajia ja opastan tarvittaessa kuvienkin kanssa. Mikäli et itse jaksa tai halua kilpailla, voin ottaa kasvatin omille kisalistoilleni, mutta kisaaminen ei ole missään nimessä pakollista.

» Sivut ilmoitettava viimeistään kahden viikon kuluttua ostosta.
» Minulla on oikeus ottaa kasvattini pois mikäli sen sivut eivät toimi, eikä minulle ole ilmoitettu uusia sivuja.
» Jos aiot luopua kasvatistani, tarjoat sitä ensimmäisenä takaisin minulle.
» Kasvattajaksi linkitettävä Hawa Gaited Horses (http://renewy.com/hawa) tai Jasny (VRL-01414).

Nimiehdotukset ovat antamassa osviittaa, niitä ei ole pakko käyttää.

Hawan jouluvarsat 2013

maanantai 11. marraskuuta 2013

Hopeageeni saddlebredeissa

Jaajaa, yli vuosi viimeisimmästä postauksesta tähän blogiin joten eiköhän olisi aika raapustella jotain taas.

En ole täysin kuollut pois virtuaalimaailmasta, mutta paha tapani pitää pidempiä taukoja jatkuu edelleen. Hiljalleen tämä virtuaaliharrastukseni on taas menemässä aktiivisempaan suuntaan ja tarkoituksena onkin tehdä perusteelliset päivitykset kaikkiin kolmeen talliini. Osoitteenmuutos on edessä luultavastikin jokaisella (Garbosta en ole vielä aivan varma), sillä sain Jasnylta käyttööni hänen toisen domaininsa resomniac.comin.

Sivujen siirron yhteydessä olen päättänyt uudistaa kaikki Calan tekstit ja muutamia hevosiakin on tullut lisää, joka toimiikin hienosti aasinsiltana aiheeseen, jota lähinnä halusin käsitellä. Yksi uusista tulokkaista on ihana Hawan kasvattama tamma HWA Moonlight Sonata ja tämä tamma ei olekaan ihan mikä vaan tamma, vaan ensimmäinen Calan hopeageeniä kantava hevonen! Hawaan oli tullut koko suku upeita hopeahevosia ja minun oli tietysti päästävä apajille.

Reaalimaailmassa hopeageeni tunnustettiin saddlebredeilla vuonna 2002 ja sitä kantavat yksilöt ovat todella harvinaisia: käsittääkseni vain Grey Fanniesta (s. ~1908, suku tuntematon) lähtevä emälinja on todistetusti tuonut tähän rotuun hopeageenin. Saddlebredien kanssa hopean tunnistamista on varmastikin vaikeuttanut lisäksi se, että valtaosa rodun edustajista on rautiaita. Rautiaissa geeni ei näy ja hopenaruunikot ja -mustat mielletään helposti vain liinaharjaisiksi rautiaiksi tai tummiksi palominoiksi, kuten Grey Fannien emälinjan jatkajat aina geenitestauksen keksimiseen asti.
Tällä hetkellä tiedän vain yhden elossa olevan hopeanruunikon saddlebredin, mutta sormet ristissä toivon ettei väri katoaisi rodusta kokonaan.

Kuvien etsiminen omille hopeasaddlebredeille onkin melkoista kikkailua värin harvinaisuuden vuoksi. Virtuaalimaailmassa on valitettava paha nimeltään valinnanvapaus: yhden hopeasaddlebredin varsat voivat vaikka kaikki olla hopeaisia ja sukua voi viedä vuodessa eteenpäin ihan niin paljon kuin haluaa. Kuva-arkistoista pitää kaivella joko soveliaita rautiaita ja palominoja tai sitten hypätä ihan eri rotujen puolelle.